Pita Gyros

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2021

Pita gyros receptWil je zelf Pita Gyros maken? Met ons recept maak je de allerlekkerste Pita Gyros!

Pita Gyros (Πίτα Γύρο) is een traditioneel Grieks gerecht van gegrild, in reepjes gesneden vlees dat gekruid wordt met gyros kruiden. Meestal wordt er varkensvlees voor gebruikt maar met kip kan het ook. De naam Gyros betekend ronddraaiend, traditioneel wordt het vlees aan een grote spies gegrild. Thuis kun je als alternatief de gyros in een koekenpan bakken. Nadat de gyros gaar is wordt het ingewikkeld in een Griekse pita met plakjes tomaat, ui, patat en tzatziki. De originele Griekse pita’s zijn helaas niet in de supermarkt te koop maar je kunt ze online bij Griekse winkels of groothandels bestellen.

Bekijk ook onze andere recepten


Welke ingrediënten heb je nodig voor Pita Gyros?

  • 8 Griekse pita’s
  • varkensvlees- of kipreepjes
  • patat
  • 3 tomaten
  • tzatziki
  • olijfolie
  • 1 ui
  • zout
  • indien gewenst paprika poeder en oregano
  • Griekse kruidenmix voor gyros

De bereidingswijze van Pita Gyros

  1. Bestrijk de Griekse pita’s met wat olijfolie.
  2. Verwarm ze vervolgens zachtjes op een hete plaat of in de koekenpan
  3. Bak de patat in de frituurpan (in de oven of airfryer kan natuurlijk ook!)
  4. Voeg wat olijfolie toe in een koekenpan en bak hierin het gyrosvlees gaar,
  5. Pak een vel bakpapier en leg hier de warme pita’s op.
  6. Smeer de pita’s in met een flinke laag tzatziki en beleg het vervolgens met twee schijfjes tomaat, wat uienringetjes, een schep gyrosvlees en wat frietjes.
  7. Rol de pita stevig op en doe er een servetje omheen.
  8. Voeg indien gewenst wat paprikapoeder en oregano toe. Ik zeg alvast: καλή όρεξη (eet smakelijk)!