Watersporten

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2021

Duiken & snorkelen

Corfu is een magisch paradijs voor zowel de beginnende als ervaren duikers. Het eiland is één van de weinige plaatsen in Griekenland waar officieel gecertificeerde en goed getrainde duikers vrij zijn om het adembenemende ecosysteem onder water te verkennen. Als je graag fotografeert, vergeet dan je camera niet! De boeiende onderwateropname die je aan het einde van je vakantie mee naar huis neemt, zullen je steeds herinneren aan de prachtige duikervaring op Corfu.

Maak kennis met de onderwaterwereld van Corfu en duik in het kristalheldere water. De watertemperatuur varieert tussen 18 – 26 ° C. Dit is afhankelijk van het seizoen en aan welke kant van Corfu je duikt. Op verschillende mooie en interessante locaties kun je genieten van dolfijnen, zeepaardjes, vissen en adembenemend mooi koraal.

Duiken op Corfu is voor iedereen een spannende ervaring. Dit komt door de biodiversiteit, het uitstekende zicht onder water en overheersend milde wind, vooral in de zomer. Verticale onderwaterkliffen die leiden tot enorme dieptes, afgelegen en rotsachtige riffen … Scheepswrakken en grotten in Paleokastritsa, Othoni en Paxi bieden jou de mogelijkheid om de verbazingwekkende kleuren onder water te bewonderen, evenals verschillende soorten vis voor een onvergetelijke ervaring.

Wat kun je zoal tegen komen tijdens het duiken en snorkelen op Corfu?

Verbazend veel zeepaardjes, let er maar eens op. Met hun staart wikkelen ze zich handig rond de planten. Daarnaast kun je de onechte Karetschildpad tegenkomen, die op bepaalde stranden op Corfu zijn eieren legt. Verder kun je er sponsen, octopussen en veel verschillende vissoorten tegenkomen.

Zijn er veel duikscholen op Corfu?

Jazeker, teveel zelfs om allemaal op te noemen. Onderstaande drie duikscholen staan goed aangeschreven.

 • Waterhoppers Diving Center bestaat al sinds 1977. De afgelopen jaren hebben zij technieken ontwikkeld op het gebied van o.a. duikveiligheid. Veiligheid staat hier voorop. Het centrum bevind zich op het Ipsos strand. Voor zowel beginners als gevorderden bieden ze verschillende activiteiten aan.
 • Achilleon Diving Center heeft een vestiging in Paleokastritsa sinds 2001) en één in Messonghi (sinds 2011). Voor zowel beginners als gevorderden bieden ze verschillende duikactiviteiten (26  plekken) aan. Voor degene die liever aan de oppervlakte willen blijven bieden ze snorkeltrips aan. https://www.greeka.com/ionian/corfu/sports/scuba-diving/paleokastritsa/achilleon-diving/
 • Dive Easy is gevestigd in Acharavi en zowel beginners (niet-gecertificeerd) als ervaren (gecertificeerd) duikers zijn hier welkom. De kleine groepen worden altijd geleid door een gecertificeerde instructeur. Je kunt er: wrakduiken, muurduiken, rifduiken, grotduiken en snorkelexcursies.

Moet je altijd een brevet hebben?

Dat ligt aan wat je wilt gaan doen. Om te mogen snorkelen heb je geen brevet nodig. Om te duiken kan het vereist zijn (ik adviseer je dit bij de duikschool ter plekke na te vragen). Zonder brevet mag je gelimiteerd duiken (niet dieper dan 4 meter) en krijg je eerst een instructiecursus. Dit is noodzakelijk voor de veiligheid van jou en de instructeur maar ook omdat je anders niet verzekerd bent als er wat gebeurt.

Is een gezondheidscertificaat verplicht?

Ja, nadat je medische gekeurd bent ontvang je het verplichte gezondheidscertificaat. Je kunt dit het beste in Nederland regelen. Je kunt dit ook ter plekke regelen, maar dit kost tijd en vaak zijn de kosten hoger.

Vanaf welke leeftijd mag je duiken? Mag iedereen duiken?

De minimum leeftijd is 10 jaar. Minderjarigen hebben ouderlijke toestemming nodig. Een goede gezondheid is voor iedere duiker een vereiste. De medische keuring (voor het gezondheidscertificaat) geeft hier uitsluitsel over.

Is duiken gevaarlijk?

Duiken hoeft niet gevaarlijk te zijn. Echter begeef je je als duiker wel in een “vreemde” omgeving. Oplettendheid en discipline zijn twee dingen die daarom continue aanwezig dienen te zijn. Duiken doe je ook nooit alleen, je bent minimaal samen zodat je elkaar in de gaten kunt houden.

Scheepswrak duiken

Ben je een ervaren duiker? Dan is wrakduiken iets voor jou! De scheepswrakken die rondom Corfu liggen zullen je ademloos achterlaten. Zo is er de Sara, een Italiaanse stoomschip dat op weg was naar Patras. Het schip is in 1925 bij Othoni vergaan vanwege het slechte weer. Het Agni wrak is voor ervaren duikers die het onbekende willen verkennen. Het ligt op slechts 50 meter van de kust, het is een veilig scheepswrak om te verkennen. De maximale diepte is 43 meter. De Nissaki is een schipwrak in perfecte staat. Het is een interessante scheepswrak met een maximale diepte van 30 meter. En als laatste is er de tankboot Theodoros. De eerste keer dat het werd betreden was in 2008, er valt hier dus nog veel te ontdekken. De maximale diepte is 15 meter.

Op eigen houtje gaan snorkelen? Onderstaande plaatsen zijn zeker een aanrader!

 • Port Timone
 • Cape Arilla bij Afionas (westkust)
 • Paleokastritsa (westkust, meerdere baaien)
 • Issos Beach (zuid-westkust)
 • Agni (oostkust)
 • Kouloura (oostkust)

Enkele snorkeltips

 • Informeer voordat je gaat snorkelen altijd naar de weersverwachting en de zwemcondities.
 • Zitten er kwallen? Ga dan niet snorkelen.
 • Ga niet snorkelen in de buurt van riviermonden en havens. Het water is er vaak troebel en gevaarlijk ivm de scheepvaart.
 • Ga nooit in je eentje snorkelen, zorg dat je minstens samen bent.
 • Blijf in de buurt van de kust en check regelmatig waar je je bevindt.
 • Kijk uit voor de zon en verbranding. Om verbranden tegen te gaan kun je een wetsuit dragen.
 • Heb respect voor de flora en fauna, maak niets kapot en laat geen afval achter.

Zeilen

Dat Corfu dé parel van de Ionische zee is weten de meeste wel maar dat Corfu ook enorm populair is bij Nederlandse zeilers is minder bekend. Het zeilgebied is beschut maar heeft een weids en open karakter en straalt een heerlijke rust uit. Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid wanneer je midden op de zee drijft, rond dobbert, een duik neemt, rondvaart of een stuk zwemt. De hoeveelheid masten die je op Corfu ziet zijn het bewijs dat het een waar zeilparadijs is. Wind en water zijn simpelweg vereisten, maar er zijn veel meer eisen waardoor zeilen zo aangenaam mogelijk wordt en dat een bestemming een hotspot wordt voor de meest exclusieve jachten ter wereld. Je hebt mooie baaien nodig, veel plaatsen om te ankeren en te docken, comfortabel weer, om maar een paar te noemen. Corfu heeft dit alles en meer.

Gezellig, veilig en gemakkelijk… Zelf flottieljezeilen in Corfu

Corfu is gelegen in de Ionische zee, dat een deel is van de Middellandse zee. Zeilend over de Ionische zee zie je aan de ene kant het prachtige Corfu met zijn stranden, dorpjes en gezellige haventjes. Kijk je de andere kant op dan zie de prachtig blauwe Ionische zee, die bekend staat als de mooiste en helderste zee van Europa! Al zeilend zal je bijzondere plekjes gaan ontdekken. De zeilroutes zijn zeer gevarieerd en voeren langs gezellige toeristenplaatsjes en pittoreske haventjes.

Zeilavontuur voor de kinderen, ontspanning voor de ouders…Family Sailing Corfu