Paleokastritsa klooster

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2021

Paleokastritsa klooster op CorfuWanneer je Paleokastritsa bekeken hebt is het een leuk idee om het Paleokastritsa klooster (Μοναστήρι Παλαιοκαστρίτσας) een bezoekje te brengen. Het klooster is bovenop een berg gelegen. De weg ernaar toe is smal, er staan daarom stoplichten die voor een vlotte doorgang zorgen. Je kunt bij het klooster parkeren (of er plek is hangt van de drukte van de dag af, richting zonsondergang is het er lang niet meer zo druk als midden op de dag). Naast het klooster is een gezellige taverne waar je welkom bent voor een hapje en/of drankje en kunt genieten van het prachtige uitzicht.

Het klooster is gewijd aan de Moeder Gods “Theotokos”. Het werd in 1228 gesticht, echter de huidige gebouwen zijn van de 17e en 18e eeuw. Het klooster is namelijk ooit totaal vernietigd en weer opgebouwd. Door de oorlog met de Turken (in de 16e eeuw) werd het opnieuw vernietigd. In het klooster bevinden zich prachtige iconen en een mooi beschilderd plafond. Dit is de reden waarom de huidige bouwen stammen uit de 18e en 18e eeuw. Het klooster is vandaag de dag niet meer in gebruik. Er wonen nog wel een monniken, die tevens de beheerders zijn.

Het klooster is van april tot oktober geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur. De toegang tot het klooster en museum zijn gratis. Het klooster bestaat uit twee niveaus. In onderste deel bevind zich een tuin met stenen bogen, die op een tunnel lijken. Er zijn een paar bankjes en een winkeltje voor olijfolie, olijven en Kumquat likeur. Een stenen trap leidt naar het bovenste niveau en daar vind je een kleine tuin met een mooie kerk en een museum. Volgens de lokale legendes zal de persoon die munten in de put gooit, één dag terug naar het eiland komen. De kamers van de monniken zijn niet open voor bezoekers. In het museum kun je schelpen, beenderen, iconen, oude boeken en een oude olijfpers bekijken.

Hoe kom ik bij het Paleokastritsa klooster?