Ipapanti kerk

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 14 april 2022

Ipapanti kerk op CorfuWil je de Ipapanti (of Ypapanti) kerk op Corfu bezoeken? En wil je meer weten over de geschiedenis ervan? Corfu Gids heeft het voor je uitgezocht! In dit artikel vertellen we je alles over de Ipapanti kerk.

Waar vind ik de Ipapanti kerk?

Het idyllische witte kerkje Ipapanti (Church of the Ipapanti of Christ) is gelegen op het schiereiland Kommeno. Het kerkje wordt omgeven door prachtige bloemen, palmen, agaves en cactussen. Via de dam kun je het kerkje bereiken. Eenmaal daar wordt je omringd door weelderig groen en water. Jaarlijks, op 2 februari en 17 juli, vinden hier feestactiviteiten plaats. Het kerkje is soms ook geopend op zondag.

Hoe kan ik bij de Ipapanti kerk komen?

Er rijdt geen bus naar de Ipapanti kerk, de bus (blauwe bus nr. 7) stopt op de hoofdweg, halte Kommeno. Vanaf hier is het ongeveer 30 minuten lopen. Lees hier meer over de blauwe bus. Wil je met de scooter of auto naar het kerkje? Onderaan de pagina vind je een handige routebeschrijving.

Wanneer is het kerkje gebouwd?

Het prachtige Ipapanti kerkje, dat vroeger the Church of the Pentecost heette, is in 1713 gebouwd tijdens de Venetiaanse overheersing door Daniel Kombitsi. Hij was een nakomeling van een Kretenzische aristocratische familie, die in 1669 naar Corfu kwamen na de val van Candia (het moderne Iraklion). De familie had kostbare (kunst)schatten meegenomen vanuit Kreta. Het klooster van de apostelen St. Peter en St. Paul in het dorpje Kombitsi werd ook door Daniel Kombitsi gebouwd.

Volgens geruchten zou Daniël Kombitsi na het overlijden van zijn zoon gek geworden zijn waardoor het gezin uit elkaar viel. Alle eigendommen van Kombitsi, inclusief de Ipapanti kerk, werden overgedragen aan de familie Theotoki. Hierna zijn de eigendommen gekocht door de Italiaanse familie Scarpa. Yannis Scarpas zorgde vol liefde voor de kerk, maar na zijn dood bleken zijn erfgename die liefde niet te delen en raakte het kerkje op Corfu in verval. Zo nestelden de vleermuizen zich onder het kapotte dak, drong regenwater de kerk binnen en werden de muren aangetast door de golven. De landtong en dam raakten in de wintermaanden onbegaanbaar door het stijgende zeewater.

Spiros (Tzavros) Metallinos kon dit niet langer aanzien en probeerde, met behulp van de pers, de belangstelling te wekken voor het redden van de kerk. Samen met nog een aantal andere bezorgde inwoners van Corfu vormde hij een fondsenwervingscommissie met als doel de kerk volledig te restaureren. In 1996 werd begonnen met de restauratie werkzaamheden van de Ipapanti kerk, grotendeels dankzij de enorme inspanningen van Eleftherios Lingos. Hij deed er alles aan om de kerk in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen. Alles zou blijven zoals het was.

De gebeitelde iconostase in barokstijl werd steen voor steen ontmanteld en in zijn oorspronkelijke vorm hersteld, met uitzondering van de paar stukken die in de tijd waren geërodeerd en waren gerepareerd. De altaarsteen, de iconostase en de trappen zijn allemaal gemaakt van traditionele Corfiotische steen. De rest van de inventaris, behalve het kruis, zijn giften van de christelijke gemeenschap. Nadat de kerk volledig was hersteld, werd het land rond de kerk opnieuw gestructureerd en aangelegd om overstromingen in de winter te voorkomen.

Vandaag de dag is het een prachtige en rustige omgeving waar je kunt genieten van de kerk en het mooie landschap van de baai van Gouvia.

* De drie altaardeuren en de vier pictogrammen zijn 280 jaar oud en waren eerder voor bewaring ondergebracht in het Byzantijnse museum van Antivouniotissa. De heer Akis Papadatos voerde hun restauratie uit. De opmerkelijke iconen die vandaag de iconostase sieren, werden geschilderd door de nonnen van het klooster van Pantocrator in het dorp Agros.

Hoe kom ik bij de Ipapanti kerk?