Varypatades op Corfu | Griekenland

Varypatades

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Varypatades op Corfu | Griekenland

Door Steve Ford

Ontdek Varypatades op het Griekse eiland Corfu

Varypatades is een traditioneel bergdorp en gelegen in Midden-Corfu (Corfu | Griekenland) op 10 kilometer van Corfu-stad. Het is gebouwd op de hellingen van een heuvel, vol met olijf- en cederbomen. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht. Onderweg er naar toe krijg je schitterende vergezichten. De weg slingert kris kras door Varypatades met huizen in de traditionele pasteltinten van Corfu. Het is een typisch Corfiotisch dorpje met een traditioneel karakter, vanwege de oude huizen, talrijke kerken en het intact gebleven bouwwerk is het beschermd erfgoed.

Varypátades is een plek vol wonderen … het kleine traditionele plein, die door de kerk van Agios Stefanos wordt gedomineert, de vele herenhuizen met pastelkleuren en beige tegels, de traditionele huizen gebouwd bovenop elkaar… Een wandeling in de traditionele dorp is er één die je nooit zal vergeten. In Varipatades hebben de inwoners een unieke gewoonte. Op de avond van “Goede Vrijdag” worden honderden slakschelpen, de zogenaamde “boboloi” gevuld met olie en katoen en worden langs het pad gelegd waar de Epitapi langsgaat en aangestoken. Deze brandende slakken schelpen creëren  de bijzondere en gezellige sfeer in het dorp.

Er zijn hier geen winkels, maar er is een kafenion (bar) die open blijft… tot de eigenaar moe wordt en naar bed wil gaan. De hoofdkerk hier is de Agia Paraskevi, als je naar boven gaat naar het kerkhof kun je beide kanten van het eiland zien. Als je via de smalle verharde weg naar beneden loopt vanaf het centrale plein zie je een klein meer. Er zijn hier vele vogelsoorten en het is een geweldige plek om te stoppen voor een picknick. Naarmate je de waterkant nadert, word je begroet door de luide scherpe roep van honderden kikkers. Ze verdwijnen onder water als ze gestoord worden, wat je de kans geeft om te ontspannen en naar de zang van de vogels en eenden te luisteren. Met een beetje geluk zie je zelfs reigers.

Hoe bereik ik Varypatades?