Spartilas op Corfu

Spartilas

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2021

Spartilas op CorfuOntdek Spartilas op het Griekse eiland Corfu

Wil je alles weten over het bergdorp Spartilas op Corfu? Overweeg je een vakantie of bezoekje en heb je vragen over bijvoorbeeld de activiteiten, de stranden of de voorzieningen? Corfu Gids zet alle belangrijke informatie en tips voor jou op een rij.

Ontdek Spartilas

Spartilas (Σπαρτυλας) is een pittoresk bergdorp in het oosten van Corfu op 22 km van Corfu stad. Het is gebouwd op de zuidelijke hellingen van de Pantokrator berg en ligt op een hoogte van 400 meter. De huizen in Spartilas lijken over deze steile hellingen heen te hangen. Eenmaal op de top geeft het schilderachtige dorp met zijn smalle straatjes en traditionele huizen een perfect beeld van een typische Corfiotisch dorp. Dit is een heerlijke bestemming voor als je in alle rust wilt genieten van het authentieke Griekenland maar wel in de buurt van voorzieningen wilt verblijven.

Het dorp staat bekend als het “Raam van Corfu” vanwege het panoramische uitzicht dat je er hebt. Je kunt het eiland Paxos zien en zelfs Lefkada, op een hele heldere dag. Het dorp is ook populair vanwege de tavernes die heerlijke maaltijden uit de Corfiotische keuken aanbieden. Zeker de moeite waard om hier aan te schuiven. Doordat Spartilas gelegen is tussen de berg en de zee heeft het een mild klimaat, niet te warm en niet te koud.

Dat dit klimaat mensen aantrekt blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe bewoners in het dorp gekomen zijn. Buitenlanders kopen er oude huizen voor vakanties of permanente bewoning. Velen hebben hun oude dorpshuis liefdevol gerestaureerd, uitgevoerd met het oog op het behoud van de charme van dit mooie dorp. Een geweldige aanwinst voor de lokale bewoners die het geweldig vinden dat hun dorp behouden blijft. Het maakt ook dat dit dorp een bezoekje zeker waard is.

Overal waar je kijkt vallen architectonische kenmerken op. Zandstenen bogen leiden naar een berging onder een “bodzo”, een balkon op de eerste verdieping dat toegang geeft tot de woonvertrekken. Er zijn trappen van oud marmer en gewelfde poorten die naar overwoekerde tuinen leiden. De steegjes die tussen de huizen slingeren zijn smal en net breed genoeg voor de ezels die hier vroeger de bouwmaterialen vervoerden.

Wat zijn de voorzieningen?

Er zijn enkele tavernes, cafés, accommodaties en een kleine supermarkt waar je terecht kunt voor de dagelijkse boodschappen.

Een aanrader is restaurant Agnadio dat al bestaat sinds 1994 en bekend staat als één van de beste restaurants in Corfu! Je hebt hier een adembenemend uitzicht, een menukaart met lokale gerechten, de bediening is erg vriendelijk en ook de prijs/kwaliteitsverhouding is hier uitstekend.

Wat zijn de stranden in de omgeving?

Spartylas ligt niet aan zee maar het strand is redelijk in de buurt. Op 2 km afstand vind je het strand van Pyrgi en op 4 km het strand van Ypsos. Iets verder, op 6 km, vind je het strand van Barbati. Op al deze stranden zijn o.a. veel eet- en drinkgelegenheden, supermarkten, toeristenwinkeltjes en watersport activiteiten.

Zijn waterschoenen aan te raden? Ja, ze zijn niet alleen handig in het water maar ook op het strand zelf. Je herkent vast wel hoe onprettig het is om met blote voeten over scherpe steentjes en heet zand te lopen? De oplossing is simpel … draag waterschoenen! Bekijk hier het aanbod waterschoenen.

Wat zijn de plaatsen in de omgeving?

Andere plaatsen in de buurt van Spartilas zijn Sgourades (3km), Zigos (5km) Strinylas (6km) en Sokraki (7km).

Wat zijn de bezienswaardigheden en activiteiten?

Het uitzicht

Het fantastische uitzicht dat je vanuit Spartilas hebt is al een bezienswaardigheid op zich.

De Pantokrator berg

Een bezoekje aan de hoogste berg op Corfu mag natuurlijk niet ontbreken!

Activiteiten

In Spartilas zelf is niet veel te doen maar de groene omgeving leent zich uitstekend om te wandelen en fietsen. Op de stranden van Pyrgi, Ypsos en Barbati kun je naast zwemmen en relaxen ook verschillende watersporten beoefenen. Er zijn hier ook meer dan genoeg eet- en drinkgelegenheden.

Het weer in Spartilas

Corfu heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor warme, droge zomers en milde winters. In de zomermaanden valt er nauwelijks regen. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. In de middag zorgt een fijne zeebries voor wat verkoeling. De luchtvochtigheid is relatief hoog op Corfu. De noordwestelijke en westelijke winden zorgen vooral in de wintermaanden voor overvloedige regenval. Als gevolg hiervan is Corfu dicht bebost en is het landschap idyllisch groen.

Openbaar vervoer in Spartilas

  • De A15 richting Agios Panteleimon. Deze bus stopt ook in Spartilas.
  • De A5 richting Barbati-Nisaki. Je stapt uit bij het Pantorkrator hotel in Barbati. Vanaf hier is het circa 52 minuten lopen naar het dorp.
  • De A12 richting Perithia-Loutses. Je stapt uit bij het Pantorkrator hotel in Barbati. Vanaf hier is het circa 52 minuten lopen naar het dorp.
  • De A4 richting Kassiopi. Je stapt uit bij het Pantorkrator hotel in Barbati. Vanaf hier is het circa 52 minuten lopen naar het dorp.

De kaart van Spartilas