Griekse koffie

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2021

Griekse koffie (ελληνικός καφές) is in heel Griekenland erg populair. Koffie is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven, Grieken nemen hier dan ook graag de tijd voor.

Griekse koffie

Tijdens je bezoek aan Corfu zal je dan ook vaak bij de kafenions mannen van het dorp bij elkaar zien zitten. Ze bespreken onder het genot van een kopje Griekse koffie de dag. Voor Grieken is koffie het beste medicijn tegen ochtendhumeur, het beste gezelschap voor het middaguur en de opkikker voor de avond.

Het steelpannetje dat gebruikt wordt om de koffie in te bereiden is een briki (klein, smal steelpannetje). Een briki is niet groot, meestal kunnen er twee kopjes koffie uit gemaakt worden. Is de koffie klaar en ingeschonken in het kopje, dan ligt er een dikke drap op de bodem van het kopje. Roer niet en stop op tijd met drinken, de drap is niet lekker.

Griekse koffie wordt altijd zonder melk gedronken. Het is wel in verschillende varianten te bestellen: σκέτο (zonder suiker), μέτριο (middelzoet) of γλυκό (zoet). De koffie wordt vaak geserveerd met een glas ijskoud water erbij.

Houd je van koffie? Maar wil je het als een verfrissend drankje drinken? Probeer dan zeker eens een frappé. Heerlijk schuimig en fris, het is een mengeling van oploskoffie, water, suiker en soms vanille-ijs. Het wordt geschud in een shaker waardoor hij zo heerlijk schuimig wordt. Ik ben dol op frappé, heerlijk!

De Griekse keuken gaan ontdekken tijdens een heerlijke vakantie op Corfu? Bekijk dan snel ons uitgebreide aanbod van hotels, appartementen en vakantiewoningen.

Ingrediënten


Bereidingswijze Griekse koffie


Gebruik espresso-kopjes om het water af te meten, afhankelijk van hoeveel kopjes Griekse koffie je wilt zetten. Als je twee kopjes Griekse koffie wilt zetten, vul je het kopje twee keer en doe je het water in de briki.

Voor elke kop koffie dat je zet, voeg je 2 theelepels Griekse koffie toe en de juiste hoeveelheid suiker. Wil je de koffie middelzoet (μέτριο) dan gebruik je 1 theelepel suiker voor elk kopje. Als je het zoet (γλυκό) wilt, gebruik dan 2 theelepels. Voor de echte zoetekauw die het nog zoeter wilt kun je 3 theelepels suiker per kopje gebruiken. Je kunt het natuurlijk ook zonder suiker (σκέτο) drinken.

Roer de inhoud van de briki voorzichtig door met een kleine lepel nadat je de suiker hebt toegevoegd.
Zet het vuur middelhoog, plaats de briki boven de brander en laat hem opwarmen tot hij begint te borrelen. Blijf in de buurt want dit proces gaat vaak snel.

Zodra het borrelt, haal je het van het vuur en wacht je tot de bubbels verdwenen zijn. Als de bubbels verdwenen zijn plaats je de briki weer terug op het vuur totdat het weer bubbelt. Haal het er weer vanaf en wacht tot de bubbels wederom verdwenen zijn. Herhaal dit proces nog een keer, in totaal dus 3x. Schenk de koffie hierna direct in de espresso-kopjes, doe dit traag om zoveel mogelijk koffiedik in het pannetje achter te laten.

Wil jij een ook Griekse keukenprins(es) worden?
Met het Griekse kookboek “de traditionele Griekse keuken” gaat je dat zeker lukken! De 135 Griekse recepten worden op een simpele wijze stap voor stap uitgelegd.