Petriti op Corfu

Petriti

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2021

Petriti op CorfuPetriti is een badplaats en ligt in Zuid-Corfu (Corfu | Griekenland) op 30 kilometer van Corfu-stad. Het is er rustig want toeristen zie je er nauwelijks, toch zijn er overal appartementjes en kamers te huur. Er zijn eveneens enkele leuke taverna’s en twee supermarktjes. Petriti wordt grotendeels bevolkt door de inwoners van het, op de heuveltop gelegen, Korakades, wiens huizen door grondverschuivingen schade hebben geleden. Korakades is nu een spookdorp met slechts een paar inwoners die er niet weg willen. Het herbergt onbetaalbare iconen, muurschilderingen en muurschilderingen die de muren versieren.

In de vroegere tijd was het dorp Petriti bekend als “Egrypos”, dat voortvloeit uit het Griekse woord “Evrous”, het betekent letterlijk “goede rivier”. Het gebied behoorde tot een Byzantijnse grondeigenaar onder de naam Petretino of Petriti, die het dorp aan de familie Palatianos gaf als bruidschat. Er is een intacte Byzantijnse toren die nog steeds tot de familie behoort. De grondslagen hiervan stammen uit de Romeinse tijd, de structuur die vijf meter in diameter is, wordt gebruikt als graanopslag.

Het dorp met de bruisende haven met vissersboten is het grootste vissersdorp op Corfu vandaag de dag. Er is een grote parkeerplaats waar je kunt parkeren om vervolgens in één van de zeven vistavernes de verse vis die een paar uur eerder door de lokale vissers is gevangen te proeven. Er zijn ook een paar bars voor een avonddrankje, een grillruimte voor souvlaki en een internetcafe in de buurt. Petriti is uniek omdat het een arbeidsdorp aan de kust is. De meeste dorpen verlieten de kust en verkasten naar de heuvels, door de voortdurende dreiging van piraten en invasies.

Er is een indrukwekkende kerk, gelegen beneden in het dorp, dit is ongebruikelijk in Corfu, aangezien de meeste kerken hoog bovenaan de heuvel van het dorp liggen. Er zijn hier verschillende festivals. De belangrijkste panigiri wordt op 15 augustus gevierd, Maria Hemelvaart. De Varkarola wordt gevierd op 9 augustus, waar iedereen met hun boten naar de haven van Petriti komen, alle boten zijn versiert met brandende kaarsen.