Lefkimmi op Corfu | Griekenland

Lefkimmi

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Lefkimmi op Corfu | GriekenlandLefkimmi is een bergdorp en gelegen in Zuid-Corfu (Corfu | Griekenland) op 50 kilometer van Corfu-stad. De vijf dorpen Anaplades, Ringlades, Agioi Theodoroi, Potami en Melikia vormen gezamelijk Lefkimmi. Het is de tweede grote stad, en tevens de grootste in het zuiden. Lefkimmi heeft een haven, vanwaar rechtstreekse veerdiensten vertrekken naar de haven van Igoumenitsa (vasteland Griekenland) en Paxos. Na een kort stukje rijden kom je uit bij het strand van Alikes en de zoutvlaktes van Lefkimmi. Sinds de 15e eeuw is hier natuurlijk zeezout verbouwd.

Ringlades was naar verluidt de eerste nederzetting van Lefkimmi en heeft Byzantijnse wortels. De naam is afkomstig van de familie Ringli die in de Middeleeuwen in het gebied woonde. Het dorp Anaplades wordt opgeslokt door Ringlades, dat in de jaren 1540 voor het eerst werd veroverd door Venetiaanse vluchtelingen en soldaten toen de Turken Nafplio (Anapli) veroverden. De kerken van Agioi Anayiri en Agios Arsenios liggen beide aan de hoofdweg. Ze verschillen veel van de overige kerken in Corfu omdat ze beide een dubbele klokkentoren, centrale ramen en bogen hebben.

Net zoals in Corfu-stad staan er nog veel Venetiaanse huizen. Het schilderachtige stadje oogt nog echt Grieks omdat hier nog niet veel toeristen komen, het is één van de traditioneelste dorpen op Corfu. Het ligt in het midden van een vruchtbare vlakte vol olijfbomen en wijngaarden. Het dorp is pittoresk met smalle straten en grote huizen, mooie pleinen en prachtige kerken. Een bezoek waard in de stad zijn de prachtige kerken van Agioi Theodoroi en Agios Arsenios, die bekend staan om er fijne architectuur en het klooster van “Onze Lieve Vrouwe van de Engelen” van 1698, die werd gebouwd door de zonen van Kapodistrias. In de kerk van Saint Arsenios, worden de overblijfselen bewaard van de gelijknamige heilige, die eeuwenlang de beschermheer van Corfu was.

Het stadje wordt door midden gesneden door een gekanaliseerd riviertje, de Lefkimmi rivier. Vroeger was dit de belangrijkste route van landbouwproducten naar de zee, Corfu-stad en het Griekse vasteland. Met de verbetering van het wegennet in de jaren 70 is activiteit in de rivier geleidelijk aan afgenomen. De vele bootjes, die behoren tot de lokale bevolking, die hierin liggen geven zelfs op een grauwe dag nog kleur aan de omgeving. Rondom het water liggen gezellige, traditionele taverna’s. Het is ook in Lefkimmi dat de eerste vuurtoren van Corfu gebouwd werd. Kijk ook niet raar op als je hier lokale vrouwen tegenkomt die in volledige balans potten op hun hoofd vervoeren. De Lefkimmi rivier eindigt op het Bouka strand. Kleine bruggen langs de rivier verbinden de ene kant van Lefkimmi met de andere kant en bieden een heerlijke wandeling, vooral in de zomeravonden. In de middeleeuwen was de naam Alechimmo, waaruit de alternatieve plaatsnaam, “Alefki” ontstond.