Afiónas op Corfu | Griekenland

Afionas

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Afiónas op Corfu | Griekenland

Door Eddie Kastamonitis

Ontdek Afionas op het Griekse eiland Corfu

Over Afionas

Afionas (Αφιώνας) is een prachtig pittoresk bergdorp dat gelegen is aan de noordwestkust van Corfu. Het behoort tot één van de oudste dorpen van Corfu. Het is gebouwd op een landtong ten zuiden van Arillas op circa 35 km van Corfu stad. De locatie is alleen al geweldig vanwege het fantastische uitzicht over de zee en de Diapontia eilanden: Mathraki, Othoni en Erikousa. De zonsondergang in Afionas is prachtig en zeker iets wat je gezien moet hebben!

Traditionele Corfu kleuren in het bloemendorp

Afgezien van de geweldige locatie is het pittoreske dorp met kleurrijke huizen en geplaveide straten zeker een bezoekje waard. Lokaal staat het bekend als het bloemendorp, door de vele bloemen die de prachtige huizen versieren. Vooral de bougainville kom je hier veel tegen. Alle gebouwen op het centrale plein zijn geschilderd in de traditionele Corfu kleuren van diep roze, terracotta en geel. Als je de kronkelende straten van het dorp inloopt veranderen de kleuren vaak in blauw en wit, deze huizen hebben veel weg van de huizen die je op de Cycladen tegenkomt.

De naam van Afionas

De plaats ontleent waarschijnlijk zijn naam aan de druivensoort “Afionas” die alleen in Corfu gedijt. Archeologische vondsten tonen aan dat de plaats al bewoond werd in de 6e eeuw na Christus door Avars, een stam van Mongolen of Huns. Er is ook het verhaal van de traditionele Griekse steenkolom. Deze kolom stond op een kleine heuvel achter Dionysos taverne en werd vernietigd door een bom uit een Duits vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ter herinnering is er een kleine rode en witte geschilderde torpedo te zien in het centrum van het dorp, aan een muur naast de kerk.

Tweeling strand Porto Timoni

Beneden Afionas, op 20 minuten wandelen, ligt het beroemde tweeling strand Porto Timoni. Het zijn feitelijk twee stranden die worden gescheiden door een smalle strook land. Het linkerstrand heet Limni en heeft het typische blauw water en het andere strand is Porto Timoni dat donkerder water heeft.

Naar het kerkje dat gebouwd is in een grot

Tijdens je wandeling kom je ruïnes tegen van een fort dat in de middeleeuwen is gebouwd door Pirros, koning van Epirus. Hij liet dit bouwen om het dorp te beschermen tegen aanvallen van piraten. Als je op hetzelfde pad verder gaat naar het einde van het schiereiland vind je de kleine kerk van Agios Stylianos dat gebouwd is in een grot. Het uiteinde van dit schiereiland wordt het “Hoofd van Mourgis” genoemd, omdat het qua vorm lijkt op het hoofd van een hond.

Wat zijn de voorzieningen?

In het rustige dorp zijn weinig toeristische voorzieningen. Er zijn enkele accommodaties, winkeltjes en eet- en drinkgelegenheden waar ze vis en zeevruchten, Grieks en/of Mediterraans serveren.

Wat zijn de stranden in de omgeving?

De stranden van Limni, Porto Timoni en Agios Georgios Pagon zijn de dichtstbijgelegen stranden. In Agios Georgios Pagon heb je ruime keuze aan eet- en drinkgelegenheden, supermarkten, toeristenwinkeltjes, watersporten en meer.

Zijn waterschoenen aan te raden? Ja, ze zijn niet alleen handig in het water maar ook op het strand zelf. Je herkent vast wel hoe onprettig het is om met blote voeten over scherpe steentjes en heet zand te lopen? De oplossing is simpel … draag waterschoenen! Bekijk hier het aanbod waterschoenen.

Wat zijn de plaatsen in de omgeving?

Andere plaatsen op minder dan 5 km in de buurt van Afionas zijn Afionitika (2 km), Mega Lithari (2,1 km) en Agios Georgios Pagon (4 km).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Agios Ioannis kerk

De belangrijkste kerk van het dorp is de Agios Ioannis kerk (Ιερός Ναός Γενέσιον Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου). Deze kerk is gebouwd in 1636. Naast de kerk is een monument opgericht ter ere van Ektoras Gialopsos, een marineofficier die in 1996 in Imia werd gedood en uit dit dorp kwam.

Aan de vooravond van 24 juni wordt de geboorte van Johannes de Doper (St. John The Baptist) gevierd. Dit doen de dorpelingen met een bijzondere gewoonte, de Lampata (Λαμπάτα). Er worden vuren gemaakt waar ze vervolgens overheen springen.

Wandeling naar Porto Timoni

De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Deze kunnen pittig zijn door de nodige hoogteverschillen die je moet overbruggen.

Uitzichtpunt

Rechts vanaf de Agios Ioannis kerk gaat een pad omhoog. Het loopt gedeeltelijk langs verlaten huizen. Vanaf de top van de heuvel heb je vervolgens een prachtig uitzicht op de baai en de omgeving. In de verte kun je de kliffen van Akri Falakra en de rotspunten Gravia, Sikia en Gineka zien.

Zonsondergang

Ga genieten van een ​​geweldige zonsondergang.

Het weer in Afionas

Corfu heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor warme, droge zomers en milde winters. In de zomermaanden valt er nauwelijks regen. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. In de middag zorgt een fijne zeebries voor wat verkoeling. De luchtvochtigheid is relatief hoog op Corfu. De noordwestelijke en westelijke winden zorgen vooral in de wintermaanden voor overvloedige regenval. Als gevolg hiervan is Corfu dicht bebost en is het landschap idyllisch groen.

Openbaar vervoer in Afionas

Je kunt met de groene bus A6 naar Afionas. De bus stopt nagenoeg in het centrum van het dorp.

Vakanties naar Afionas

De kaart van Afionas