Giannades op Corfu | Griekenland

Giannades

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Giannades op Corfu | GriekenlandOntdek Giannades op het Griekse eiland Corfu

Giannades is een bergdorp en gelegen in Midden-Corfu (Corfu | Griekenland) op 20 kilometer van Corfu-stad en gelegen tussen Ermones en Marmaro. Giannades was oorspronkelijk dichter bij de kust gevestigd, maar door de voortdurende piraterijverslagen rond de 16e eeuw zijn de bewoners verhuisd naar de huidige, veiligere locatie. Het is een groot traditioneel dorp met een unieke architectuur die getuigt van zijn lange geschiedenis. Steile straatjes, oude gebouwen en de oker kleuren van een oude kerk, geven dit pittoreske dorp zijn unieke karakter. Er is een slager, een bakker, postkantoor, medische hulp, mini-markten, restaurants, een bar, een school, speeltuin en een theater. Een paar kilometer verderop ligt het Theotoki landgoed. Al generaties lang produceren ze er olijfolie en een heerlijke wijn. Het landgoed is elke dag geopend en leuk om even te bezoeken.

Achter de heuvel is het strand van Giannades, bekend als het meest geheime strand van het eiland, genaamd Yali. Niet veel mensen bezoeken het omdat het alleen bereikbaar is met de boot of klimmen/lopen. Het is een kleine baai met een mix van ruig zand en kleine kiezelstenen met adembenemend schoon water, prachtig onderwater zee leven en een zeer rustige sfeer. (OPGELET Je hebt basiskennis van klimmen en goede wandelschoenen nodig. Er is geen netwerksignaal op Yali Beach en je wandelt op eigen risico!)

De kerk, uit de 16e eeuw, is gewijd aan de heilige Nicolaas en is toegankelijk via verscheidene trappen omhoog en de ronde toegangspoort. Aan de linkerkant kun je de goed onderhouden begraafplaats met zijn witte marmeren grafschriften, bekijken. De landbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van Giannades. Dagelijks passeren kooplieden met hun vrachtwagens het dorp, ze kondigen zich aan door het gebruik van hun luidsprekers. Je kunt verse vis en groente bij hun kopen.

Hoewel het dorp slechts op 150 meter hoogte is gelegen heb je vanaf het plein een geweldig uitzicht op de Ropa vallei, Pantokrator berg en de bergtoppen van Epirus en Albanië. Net onder het plein is het Cultureel centrum, waar alle culturele evenementen plaatsvinden. Je kunt op het plein heerlijk zitten, genietend van een kopje koffie uit het café dat op het plein is gelegen. Aan de overkant van het café is een kraan waar je je fles met frisse water kunt vullen. Op het plein mag je parkeren, maar let wel op dat je goed aan de kant staat. De bus, die hier dagelijks komt, moet nog wel kunnen keren!

Hoe bereik ik Giannades?