Gouvia op Corfu

Gouvia

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Gouvia op CorfuGouviá is een onweerstaanbaar charmante en levendige badplaats en ligt in Midden-Corfu (Corfu | Griekenland). Gouviá is een van de meest ontwikkelde toeristische bestemmingen in de buurt van Corfu stad, dat op slechts 8 kilometer afstand ligt. Elke zomer trekt het duizenden toeristen, die Gouviá kiezen vanwege de vele mogelijkheden die het biedt met betrekking tot accommodaties, de vele restaurants met Griekse en internationale gerechten, winkeltjes, pubs, nachtclubs en meer. Van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht kuiert een stroom mensen door de straten om te kijken of om bekeken te worden.

In Gouviá zijn 2 stranden: het Gouvia-strand (hier loopt de zeebodem vrij geleidelijk af en daarom is dit strand zeer geschikt voor kinderen) en het Noord-strand. Beide stranden bestaan uit zand en kiezel en je kunt er ligbedden en parasols huren. Je kunt er diverse watersporten doen zoals waterskiën, waterscooter, parasailen, waterfietsen, motor/speedboat, banana/tube, ringoriding en snorkelen. Er is ook een duikschool, voetbalveld en (beach) volleybal. Gouviá heeft een jachthaven “Gouvia Marina”. Dit is de grootste jachthaven van het eiland, tijdens de zomermaanden is het hier een drukte met toeristen uit alle delen van de wereld die hier met hun jacht naartoe komen. Gouviá heeft een busverbinding met Corfu-stad die dagelijks elk half uur rijdt van zonsopgang tot zonsondergang.

Gouviá is gebouwd in een natuurlijke baai, van oorsprong een vissersdorp, en genoemd naar de vis govious of gouvious – dat is de naam voor de “black gobi” vis – die werden gevangen in dit gebied. In 1537 werd de residentie zonder succes belegerd door de Turkse vloot, onder bevel van Barbarosa. Twee eeuwen later, na een soortgelijke poging, versterkte de Venetianen de haven en bouwde daar een scheepswerf. De ruïnes van de Venetiaanse scheepswerven die werden gebouwd in de 18e eeuw zijn te vinden naast het strand. Het enige wat resteert uit het oude indrukwekkende Venetiaanse gebouw waar ze hun schepen bouwden, zijn een aantal bogen.

De jachthaven van Gouviá, Gouvia Marina, is groot en schitterend! Het heeft een capaciteit van 1.235 zeilboten en megajachten tot 80 meter lang en 5,5 meter diepgang, verdeeld tussen vaste en drijvende pontons. De haven ligt op korte afstand van Corfu-stad (6 km) en de luchthaven (7 km). De jachthaven heeft hoogwaardige faciliteiten en diensten. De jachthaven is 24 uur per dag en het hele jaar door geopend.

Zeelieden beschouwen de haven en de baai van Gouviá al vele jaren als een natuurlijke verbinding tussen de Adriatische Zee en de Middellandse Zee, ze komen hier ook graag om te ontspannen. Ik kom hier zelf ook graag, het is leuk om er rond te lopen, een praatje te maken met Grieken die aan hun boot aan het werk zijn, te genieten van de vele prachtige jachten die hier liggen en om er gezellig een hapje en drankje te doen.

In Gouvia kun je de restanten bekijken van een Venetiaanse scheepswerf. Deze dateert uit de 18e eeuw. Vroeger stonden er veel meer stenen bogen maar tegenwoordig staan er nog 15 stenen bogen en het portaal uit 1778. Toen de werf nog in gebruik was lagen hier in de winter de schepen van de Venetianen. De schepen werden hier ook gerepareerd indien dit nodig was. Ze lagen hier goed beschermd tegen evt. storm en/of aanvallen van vijanden. Borden wijzen je de weg naar de werf.

Hoe kom ik bij de Venetiaanse scheepswerf?

Hier vind je de locatie in Google Maps. Door op “route” te klikken kun je snel een routebeschrijving maken naar de Venetiaanse scheepswerf.


Veelgestelde vragen over Gouvia

Is er een taxistandplaats in Gouvia?

Ja, bij de kerk (bekijk op Google Maps) vind je een taxistandplaats.

De kaart van Gouvia