Pelekas op Corfu | Griekenland

Pelekas

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Pelekas op Corfu | Griekenland

Ontdek Pelekas op het Griekse eiland Corfu

Pelekas is een bergdorp en gelegen in Midden-Corfu (Corfu | Griekenland) op 15 kilometer van Corfu-stad. Pelekas ligt op de weelderige, met olijfbomen, dennen en cypressen bedekte gelijknamige berg “Pelekas”, langs de westkust. In Pelekas gaat het dagelijks leven nog z’n gewone gangetje, er zijn toeristen maar het wordt nog niet overspoeld. Het is een klein maar gezellig, traditioneel dorp, met smalle straatjes, kerken en “verborgen” binnenplaatjes. Op de hoofdweg is een kostuummuseum, dat een eigen collectie traditionele Griekse jurken uit de 19e eeuw herbergt. In het onderste gedeelte van het dorp is de Theotokos Odigitria kerk waar ook de dienst plaatsvindt van de jaarlijkse paneyiri op 23 augustus. In het bovenste gedeelte van het dorp is de Saint Nikolaos kerk. Twee andere kerken, Saint Anargyri en Saint Onoufrios, behoren ook tot Pelekas. Deze kerken stammen uit ongeveer 1750.

Het is niet precies bekend wanneer het dorp is opgericht, hoewel de naam Pelekas in de historische archieven van Corfu (16e eeuw) en kerk archieven (17e eeuw) kan worden teruggevonden. Het is ook onbekend waar de naam Pelekas vandaan komt, het zou afkomstig zijn van het woord “Pelekis”, dat was een soort oude bijl, gebruikt door de dorpelingen voor het snijden van hout of houtsnijwerk. Pelekas is vooral bekend om de “Keizerstroon”, dat zijn naam ontleent aan de Duitse keizer Wilhelm de tweede. In het dorp wijst een bordje je de weg naar de Keizerstroon. Dit was het geliefde plekje van keizerin Sissi van Oostenrijk en nadien van keizer Willem II van Duitsland om er te kijken naar het panoramisch uitzicht op de vallei en de sublieme zonsondergang. Van de vuurrode zonsondergang wordt gezegd dat het de mooiste van Corfu is. Op de top van de berg staat een restaurant met groot terras van waar je een mooi uitzicht hebt. Rechts hiervan is een paadje dat naar het natuurlijke hoger gelegen balkon of “troon” gaat. Bij de troon staat nog een kerk, genaamd Thetokos Evangelistria.

Pelekas heeft een heerlijk zandstrand, bekend als het “Kontogialos” strand, je kunt hier allerlei watersporten beoefenen. In de zomermaanden is er een gratis busdienst die je vanuit het dorp naar de stranden van Pelekas en Glyfada brengt. In de buurt van het dorp zijn de drie prachtige zandstranden van Glyfada, Pelekas en Myrtiotissa. Dicht bij Pelekas is een groot waterpark, Aqualand, dat wordt beschouwd als een van de beste in Europa. Aan de rand van Pelekas zijn golf faciliteiten (18 holes) en kun je paardrijden. Pelekas is verbonden met Corfu-stad met bussen die dagelijks en frequent rijden. Het Pelekas Art Festival startte in de zomer van 2005 en wordt sindsdien ieder jaar gehouden. PAF (Pelekas Art Festivals) brengt kunstenaars uit Griekenland en heel Europa samen. Er is onder andere graffiti, live muziek, DJ-ing, video-kunst, graffiti cursussen, tentoonstellingen, jongleren, dansen en nog veel meer.

Klik op “route” en maak snel en eenvoudig een routebeschrijving van/naar Pelekas.