uitgelicht

Pelekas

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2021

Pelekas is een gastvrij en gezellig dorp op Corfu (Griekenland). Wil jij op vakantie naar Pelekas of wil je Pelekas bezoeken tijdens jouw verblijf op Corfu? Wij vertellen je alles over de de bezienswaardigheden, stranden en faciliteiten in Pelekas.

Foto door Corfu Gids

Ontdek Pelekas op Corfu


Pelekas is een bergdorp en gelegen in Midden-Corfu (Corfu | Griekenland) op 15 kilometer van Corfu-stad. Pelekas ligt op de weelderige, met olijfbomen, dennen en cypressen bedekte gelijknamige berg “Pelekas”, langs de westkust. In Pelekas gaat het dagelijks leven nog z’n gewone gangetje, er zijn toeristen maar het wordt nog niet overspoeld. Het is een klein maar gezellig, traditioneel dorp, met smalle straatjes, kerken en “verborgen” binnenplaatjes.

Op de hoofdweg is een kostuummuseum, dat een eigen collectie traditionele Griekse jurken uit de 19e eeuw herbergt. In het onderste gedeelte van het dorp is de Theotokos Odigitria kerk waar ook de dienst plaatsvindt van de jaarlijkse paneyiri op 23 augustus. In het bovenste gedeelte van het dorp is de Saint Nikolaos kerk. Twee andere kerken, Saint Anargyri en Saint Onoufrios, behoren ook tot Pelekas. Deze kerken stammen uit ongeveer 1750.

Het is niet precies bekend wanneer het dorp is opgericht, hoewel de naam Pelekas in de historische archieven van Corfu (16e eeuw) en kerk archieven (17e eeuw) kan worden teruggevonden. Het is ook onbekend waar de naam Pelekas vandaan komt, het zou afkomstig zijn van het woord “Pelekis”, dat was een soort oude bijl, gebruikt door de dorpelingen voor het snijden van hout of houtsnijwerk.

Pelekas is vooral bekend om de “Keizerstroon”, dat zijn naam ontleent aan de Duitse keizer Wilhelm de tweede. In het dorp wijst een bordje je de weg naar de Keizerstroon. Dit was het geliefde plekje van keizerin Sissi van Oostenrijk en nadien van keizer Willem II van Duitsland om er te kijken naar het panoramisch uitzicht op de vallei en de sublieme zonsondergang. Van de vuurrode zonsondergang wordt gezegd dat het de mooiste van Corfu is. Op de top van de berg staat een restaurant met groot terras van waar je een mooi uitzicht hebt. Rechts hiervan is een paadje dat naar het natuurlijke hoger gelegen balkon of “troon” gaat. Bij de troon staat nog een kerk, genaamd Thetokos Evangelistria.

Pelekas heeft een heerlijk zandstrand, bekend als het “Kontogialos” strand, je kunt hier allerlei watersporten beoefenen. In de zomermaanden is er een gratis busdienst die je vanuit het dorp naar de stranden van Pelekas en Glyfada brengt. In de buurt van het dorp zijn de drie prachtige zandstranden van Glyfada, Pelekas en Myrtiotissa.

Dicht bij Pelekas is een groot waterpark, Aqualand, dat wordt beschouwd als een van de beste in Europa. Aan de rand van Pelekas zijn golf faciliteiten (18 holes) en kun je paardrijden. Pelekas is verbonden met Corfu-stad met bussen die dagelijks en frequent rijden. Het Pelekas Art Festival startte in de zomer van 2005 en wordt sindsdien ieder jaar gehouden. PAF (Pelekas Art Festivals) brengt kunstenaars uit Griekenland en heel Europa samen. Er is onder andere graffiti, live muziek, DJ-ing, video-kunst, graffiti cursussen, tentoonstellingen, jongleren, dansen en nog veel meer.

Autoverhuur tips


EasyTerra autoverhuur Corfu
EasyTerra
Trustpilot score 4,2 uit 5
Sunny Cars autoverhuur Corfu
Sunny Cars
Trustpilot score 4,5 uit 5
Auto Europa autoverhuur Corfu
Auto Europe
Trustpilot score 3,8 uit 5

Activiteiten & bezienswaardigheden


Excursies, tickets, & activiteiten

Wil jij niet alleen maar een relaxvakantie op Corfu, maar wil je vooral ook leuke dingen doen tijdens je verblijf op het Griekse eiland? Er is natuurlijk meer dan voldoende te doen. Je kunt je vakantie op Corfu compleet maken met een leuke excursie, een boottocht, een wijntour of bijvoorbeeld een dagtrip. Er is meer dan genoeg te zien en te doen op Corfu.

Bekijk het uitgebreide aanbod en ontdek de leukste Corfu excursies op Tripadvisor.

Het weer


Corfu heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent dat het weer op Corfu in de zomer warm en droog is, terwijl de winters mild en nat verlopen. Ga je in de zomer op vakantie naar Corfu, dan is het zeldzaam als je een paar druppels regen op je hoofd krijgt. Je kunt over het algemeen genieten van heerlijk zomerweer tijdens je verblijf op Corfu, met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. De middagen verkoelen je met een fijn zeebriesje. De luchtvochtigheid is relatief hoog op Corfu. Ga je in de winter op vakantie naar Corfu? Dan moet je wel rekening houden met overvloedige regenval, veroorzaakt door de (noord)westelijke winden. Precies dit weer op Corfu zorgt ervoor dat het eiland zo dicht bebost en idyllisch groen is.

PELEKAS Weer

Openbaar vervoer


Het openbaar vervoer op Corfu is goed geregeld. Er rijden veel bussen en de meeste grotere plaatsen zijn uitstekend te bereiken met de bus. De kleinere plaatsen zijn ook goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar mogelijk moet je dan wel wat vaker overstappen. Natuurlijk geven wij je graag inzicht in de mogelijkheden van het openbaar vervoer op en rond jouw specifieke vakantiebestemming op Corfu.

De reistijd van Pelekas naar Corfu stad is circa 17 minuten en de reisafstand is circa 12,1 km. De busdiensten worden uitgevoerd door KTEL Kerkyras en/of Corfu City Bus en vertrekken vanuit Corfu stad. De dienstregeling is frequent, hoewel dit in de weekenden en vakanties kan variëren, dus controleer dit goed.

De volgende bussen stoppen in of nabij Pelekas: nr. 11.

  • blauwe bus nr. 11 naar Pelekas
De dienstregeling kan worden beïnvloed door o.a. vertragingen en verstoringen. Voor actuele informatie en reisadvies kun je rechtstreeks contact opnemen met de busmaatschappij.


Groene busmaatschappij
Blauwe busmaatschappij

Vakantie naar Pelekas op Corfu


Goedkope vakantie naar Pelekas? Bekijk nu het aanbod en vergelijk de beste prijzen!

Groot aanbod accommodaties
Betaal nooit teveel
Veilig & snel online boeken

Veelgestelde vragen over Pelekas


Gaat er een rechtstreekse bus van Pelekas naar Corfu stad en vice versa?

Ja, er vertrekt een bus vanuit Pelekas naar Corfu stad en vice versa: de blauwe bus nr. 11. Bekijk de actuele dienstregeling van de blauwe bussen en groene bussen.

Hoe laat rijden de bussen en waar moet ik in- en uitstappen?

De bustijden van/naar Pelekas vind je op de website van de busmaatschappij. Hier vind je naast de vertrek- en aankomsttijden ook een kaart waarop alle haltes van de buslijn staan. Handig, zo zie je exact waar je uit moet stappen. De bustijden worden ook aangegeven bij de haltes.

Weet je niet zeker waar je uit moet stappen? Vraag het aan de buschauffeur, hij/zij zal je graag helpen, of neem contact op met de groene busmaatschappij en/of de blauwe busmaatschappij

Hoe kom ik in Pelekas?

Het zal je maar overkomen: je bent op vakantie op Corfu, in een voor jou onbekende omgeving en je raakt verdwaald. Wat dan? Met onze handige routebeschrijving, zie hieronder, verdwaal je niet en ben je zo in Pelekas. Je kunt de kaart uiteraard ook gebruiken om naar andere plekken te navigeren.

Routebeschrijving


Klik op “route” en maak snel en eenvoudig een routebeschrijving van/naar Pelekas.