Chlomatiana

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Door Sibel Zeyneb Diker

Chlomatianá (Χλοματιανά) is een bergdorp en gelegen in Zuid-Corfu (Corfu | Griekenland), gelegen op het smalste gedeelte van het eiland, tussen het Korission meer, Messonghi en Chlomós op een hoogte van 250 m. Het ligt 25 kilometer ten zuiden van Corfu-stad en is gemakkelijk te bereiken die de hoofdweg richting Lefkímmi. Het is een stil dorpje gelegen tussen de olijfgaarden, het wordt beschouwd als het zusterdorp Chlomos, dat slechts een paar kilometer zuidelijker ligt. De weg komt maar tot het begin van het dorp en draait dan alweer naar het zuiden, maar een blik in de smalle steegjes daarachter loont de moeite.

De naam van het dorp is waarschijnlijk afkomstig van het bleke gezicht dat de bewoners van dit dorp hadden, toen het gebied geteisterd werd door malaria vanwege de nabijheid van het meer. Chlomatianá is een zeer traditioneel dorp met een bijzondere architectuur met Venetiaans ogende woningen. De kerk op de heuvel is gewijd aan de Panagia Kasopitra en vanaf hier kun je uitkijken over het dorp. De panigiri (festival) vindt plaats op 8 mei. Het plein is verheven van de weg en wordt aan 3 zijden omringd door huizen, sommige bewoond, sommige leeg. Er is een waterkraan voor degenen die zich op willen frissen of drinken, aangezien hier geen winkels zijn is dit dan ook raadzaam.

Veel toeristen die hier komen nemen een pauze in het Archontiko (herenhuis) restaurant. De uitzichten op de bergen en de zee zijn hier geweldig en koppels komen van heinde en ver weg voor een romantische maaltijd. Een wandeling door het dorp brengt je naar een van de mooiste Kafeneions (café) waar je begroet zal worden door de 87-jarige eigenaar Spiros. Spiros kan je de geschiedenis van het dorp vertellen, volgens hem waren de Italianen tijdens de tweede wereldoorlog gestationeerd in Chlomatianá. De rest is geschiedenis, zoals ze zeggen. Buiten het dorp, op de heuvel, kun je genieten van een adembenemend uitzicht: een dorp “verdronken” in het groen en het Korission meer in al zijn glorie. Aan Chlomatianá grenst nog een heel mooi dorp, Vragkaniotika, dit dorp is zeker ook een bezoekje waard.