Paleo Perithia

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 april 2022

Paleo Perithia is een gastvrij en gezellig dorp op Corfu (Griekenland). Wil jij op vakantie naar Paleo Perithia of wil je deze plaats bezoeken tijdens jouw verblijf op Corfu? Wij vertellen je alles over de de bezienswaardigheden, stranden en faciliteiten in Paleo Perithia.

Paleo Perithia op Corfu | Griekenland
Foto door Corfu Gids

Ontdek Paleo Perithia op Corfu


Paleo Perithia (Περίθεια) is het oudste dorp van het eiland Corfu, Griekenland, en mag zich daarmee direct ook rekenen tot de mooiste dorpen. Het is gelegen in Noordoost-Corfu, op een afstand van 51,5 kilometer van Corfu-Stad, en staat ook wel bekend als het verlaten dorp of het spookdorp. Dit betekent zeker niet dat Perithia niets te bieden heeft aan toeristen. Integendeel! Als je de vakantie op Corfu doorbrengt, dan is het een absolute must om ook dit dorp te bezoeken. Je wilt het gewoonweg niet missen!

Het oudste dorp van het eiland

De lokale geschiedenis vertelt dat Perithia, of Paleo Perithia / Old Perithia, al werd gecreëerd in het jaar 740 voor Christus. Er bestaat geen twijfel dat het dorp het alleroudste dorp is dat op Corfu te vinden is, en dat merk je ook zeker aan de tradities en de sfeer die er heerst. Het is nog niet zo lang geleden dat het dorp goed bereikbaar en begaanbaar werd gemaakt. Daarvoor was het enkel per terreinwagen bereikbaar. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat het dorp op een hoogte van 410 meter ligt, op de helling van de Pantokrator.

Waarom het verlaten dorp?

Het is natuurlijk begrijpelijk dat je wilt weten waarom Paleo Perithia ook wel bekend staat als het verlaten dorp of het spookdorp. Dit heeft vooral een letterlijke betekenis. Het dorp was namelijk compleet verlaten tot 1997. Na dat jaar openden meerdere tavernes opnieuw de deuren en kwam het dorpje weer een beetje tot leven. Er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit dorp het originele, authentieke karakter behoudt. Zo is nieuwbouw in Perithia niet toegestaan. De kleine woningen in het dorp zijn nog altijd onbewoond, al zijn er wel een aantal gemeubileerd. Het is een indrukwekkende plek om te bezoeken tijdens je vakantie op Corfu.

Zorg wel voor vervoer

Als je een bezoek wilt brengen aan Paleo Perithia, dan is het belangrijk om zelf voor vervoer te zorgen. Het openbaar vervoer rijdt namelijk niet helemaal door tot aan dit dorp. Je kunt er naartoe reizen tot de plaats Loutses, waar de busroute stopt. Vanaf hier is het nog ongeveer 5 kilometer naar Paleo Perithia. Het is een wandeling die goed te doen is, maar niet voor iedereen. Daarnaast wil ook niet iedereen zo’n lange wandeling maken om van de sfeer van het dorp te gaan genieten. Rijd je zelf naar het dorp? Dan is het goed om de weg naar Kassiopi te nemen en ná Kassiopi linksaf te slaan richting Loutses – Paleo Perithia.

Voorzieningen in Paleo Perithia


Perithia is geen hoog ontwikkeld dorp voor het toerisme, en dat betekent dat je hier vooral kunt genieten van traditionele sfeer en gezelligheid. De smalle straatjes zijn ideaal voor een goede wandeling, waarbij je vanzelf langs de sfeervolle, traditionele tavernes komt. In Old Perithia kun je genieten van heerlijke authentiek Griekse gerechten in een ongerepte sfeer. De dagelijkse boodschappen kun je gewoon in de omgeving halen, samen met de plaatselijke bevolking die er altijd voor zorgt dat je je welkom voelt. Aan het dorpsplein kun je tot middernacht genieten van heerlijke maaltijden in het restaurant.

Autoverhuur tips


EasyTerra autoverhuur Corfu
EasyTerra
Trustpilot score 4,2 uit 5
Sunny Cars autoverhuur Corfu
Sunny Cars
Trustpilot score 4,6 uit 5
Auto Europa autoverhuur Corfu
Auto Europe
Trustpilot score 3,2 uit 5

Stranden


Perithia zelf heeft geen strand. De plaats ligt niet direct aan de kust. Wil je genieten van een dagje aan de kust? Dan is dit natuurlijk wel goed mogelijk. In de omgeving zijn meerdere mooie stranden te vinden die goed ontwikkeld zijn voor het toerisme. Denk bijvoorbeeld aan de stranden van Kassiopi, Acharavi en Almyros. Je kunt op de goed ontwikkelde stranden niet alleen bruin bakken op een ligbedje en – indien gewenst – onder een parasol. Deze stranden bieden ook tal van watersportmogelijkheden voor de liefhebbers.

Corfu is natuurlijk het mooiste eiland van Griekenland. Waar je ook verblijft op dit eiland, je kunt eigenlijk altijd verschillende stranden bezoeken voor een heerlijk dagje aan de kust. Er zijn zandstranden, kiezelstranden en combinatiestranden. Wordt het zand te heet of zijn de kiezels te scherp? Dan wil je natuurlijk zorgen voor extra comfort. Dan bestel je goede waterschoenen om mee te nemen op vakantie. Je kunt voordelig online waterschoenen bestellen.

Plaatsen in de omgeving


Loutses

Activiteiten & bezienswaardigheden


Excursies, tickets, & activiteiten

Wil jij niet alleen maar een relaxvakantie op Corfu, maar wil je vooral ook leuke dingen doen tijdens je verblijf op het Griekse eiland? Er is natuurlijk meer dan voldoende te doen. Je kunt je vakantie op Corfu compleet maken met een leuke excursie, een boottocht, een wijntour of bijvoorbeeld een dagtrip. Er is meer dan genoeg te zien en te doen op Corfu.

Bekijk het uitgebreide aanbod en ontdek de leukste Corfu excursies op Tripadvisor.

Perithia is geen plaats waar je grote hotels, uitgaansgelegenheden en luxe zwembaden vindt. Het is vooral een plaats waar je kennismaakt met de rijke geschiedenis van het dorp en waar je kunt genieten van rust en gemoedelijkheid in een unieke sfeer. Je kunt je prima vermaken wanneer je een bezoek brengt aan Perithia op Corfu. Overal om je heen zie je indrukwekkende dingen en kun je bijzondere bezienswaardigheden vinden.

Genieten van het ongewone landschap

De onbewoonde huizen, met hier en daar wat meubilair, maken op iedereen een bijzondere indruk. Deze woningen stammen uit de zestiende tot achttiende eeuw, maar het grootste deel van de woningen is inmiddels omgevormd tot hopen puin en brokstukken. Toch zijn er zeker nog woningen te vinden die intact zijn en waarin zelfs nog de gebruikte meubels van de oude bewoners te zien zijn. De inwoners verlieten het dorp omdat de dreiging van de piraten wegviel en het toerisme in opkomst was, waardoor zij liever dichterbij de kust wilden wonen. De verlaten huisjes zijn in de tijd gebleven en stralen een unieke sfeer uit als je ronddwaalt door de vergeten steegjes.

Uitzicht op de acht kerken

Het geloof speelt een belangrijke rol, op heel Corfu. In verreweg de meeste plaatsen zijn meerdere kerken en kloosters te vinden. Wanneer je een wandeling door Paleo Perithia maakt, dan kun je genieten van het uitzicht op maar liefst acht kerken. Deze kerken omringen het dorp en geven een indruk van het diepe religieuze geloof van de lokale bevolking.

Genieten van huisgemaakte gerechten

Perithia is populair onder de toeristen. Het dorp heeft een ongekende charme die je nergens anders op het eiland tegenkomt. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de geschiedenis en het feit dat Old Perithia voor het grootste deel verlaten is. Bezoek je Old Perithia, dan is het meer dan de moeite waard om een bezoek te brengen aan één van de vier tavernes die er geopend zijn. Hier kun je genieten van huisgemaakte gerechten, terwijl je zeker ook geniet van de gastvrije sfeer om je heen.

Het weer


Corfu heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent dat het weer op Corfu in de zomer warm en droog is, terwijl de winters mild en nat verlopen. Ga je in de zomer op vakantie naar Corfu, dan is het zeldzaam als je een paar druppels regen op je hoofd krijgt. Je kunt over het algemeen genieten van heerlijk zomerweer tijdens je verblijf op Corfu, met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius.

De middagen verkoelen je met een fijn zeebriesje. De luchtvochtigheid is relatief hoog op Corfu. Ga je in de winter op vakantie naar Corfu? Dan moet je wel rekening houden met overvloedige regenval, veroorzaakt door de (noord)westelijke winden. Precies dit weer op Corfu zorgt ervoor dat het eiland zo dicht bebost en idyllisch groen is.

PALEO PERITHIA Weer

Openbaar vervoer


Het openbaar vervoer op Corfu is goed geregeld. Er rijden veel bussen en de meeste grotere plaatsen zijn uitstekend te bereiken met de bus. De kleinere plaatsen zijn ook goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar mogelijk moet je dan wel wat vaker overstappen. Natuurlijk geven wij je graag inzicht in de mogelijkheden van het openbaar vervoer op en rond jouw specifieke vakantiebestemming op Corfu.

De reistijd van Paleo Perithia naar Corfu-Stad is circa 90 minuten en de reisafstand is circa 51,5 km. De busdiensten worden uitgevoerd door KTEL Kerkyras en/of Corfu City Bus en vertrekken vanuit Corfu-Stad. De dienstregeling is frequent, hoewel dit in de weekenden en vakanties kan variëren, dus controleer dit goed.

De volgende bussen stoppen in of nabij Paleo Perithia:

  • groene bus A12 naar Perithia – Loutses (maandag t/m vrijdag 4 x, zaterdag en zondag 2 x per dag)
De dienstregeling kan worden beïnvloed door o.a. vertragingen en verstoringen. Voor actuele informatie en reisadvies kun je rechtstreeks contact opnemen met de busmaatschappij. Zie hieronder voor de contactgegevens.


Groene busmaatschappij
Blauwe busmaatschappij

Vakantie naar Paleo Perithia op Corfu


Goedkope vakantie naar Paleo Perithia? Bekijk nu het aanbod en vergelijk de beste prijzen!

Groot aanbod accommodaties
Betaal nooit teveel
Veilig & snel online boeken

Veelgestelde vragen over Paleo Perithia


Gaat er een rechtstreekse bus van Paleo Perithia naar Corfu-Stad en vice versa?

Er stopt helaas geen bus in Paleo Perithia, het is vanaf de dichtstbijzijnde halte in Loutses ongeveer 55 minuten lopen naar het dorp. Bekijk de actuele dienstregeling van de blauwe bussen en groene bussen.

Hoe laat rijden de bussen en waar moet ik in- en uitstappen?

De bustijden van/naar Paleo Perithia vind je op de website van de busmaatschappij. Hier vind je naast de vertrek- en aankomsttijden ook een kaart waarop alle haltes van de buslijn staan. Handig, zo zie je exact waar je uit moet stappen. De bustijden worden ook aangegeven bij de haltes.

Weet je niet zeker waar je uit moet stappen? Vraag het aan de buschauffeur, hij/zij zal je graag helpen, of neem contact op met de groene busmaatschappij en/of de blauwe busmaatschappij

Hoe kom ik in Paleo Perithia?

Het zal je maar overkomen: je bent op vakantie op Corfu, in een voor jou onbekende omgeving en je raakt verdwaald. Wat dan? Met onze handige routebeschrijving, zie hieronder, verdwaal je niet en ben je zo in Paleo Perithia. Je kunt de kaart uiteraard ook gebruiken om naar andere plekken te navigeren.

Routebeschrijving


Klik op “route” en maak snel en eenvoudig een routebeschrijving van/naar Paleo Perithia.