Paleo Perithia op Corfu

Paleo Perithia

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Paleo Perithia op CorfuPaleo Perithia, ook bekend als het verlaten dorp en/of spookdorp, is een Byzantijns-Venetiaans bergdorp en gelegen in Noord-Corfu (Corfu | Griekenland) op zo’n 40 km van Corfu-stad. Paleo (Grieks voor “oud”) Perithia is het oudste en mooiste dorp van Corfu, dit moet je gezien hebben tijdens je vakantie op Corfu! Volgens de lokale geschiedenis werd het dorp in 740 b.c. gecreëerd. Het dorp is op de hellingen van de Pantokrator gebouwd, op een hoogte van 410 meter. Nog niet zo lang geleden was dit dorp enkel met een terreinwagen bereikbaar, maar de weg is inmiddels flink verbeterd en goed begaanbaar.

Paleo Perithia is het enige dorp op Corfu waar geen enkele nieuwbouw het Venetiaanse karakter heeft aangetast. Tot 1997 was het dorp geheel verlaten, maar tegenwoordig zijn er meerdere taverne’s open. Nieuwbouw is echter nog steeds verboden. Het getjirp van de vele krekels is op de taverna’s en enkele bewoners na het enige teken van leven in Paleo Perithia. Paleo Perithia bewaakt zijn karakter. Op het dorpsplein kun je tot middernacht heerlijk eten. Wie geen vervoer heeft, zal naar Paleo Perithia moeten lopen: de bus komt tot Loutses, 5 km verderop.

De schots en scheve paadjes leiden je naar de vergane glorie van het dorpje. In de vervallen huisjes staan soms nog meubels, je fantasie wordt geprikkelt en je vraagt je vast af hoe het leven er vroeger zou zijn geweest. Uit noodzaak werd Paleo Perithia ooit gebouwd, zeerovers vielen steeds de kustplaatsjes binnen. Veilig verscholen aan de voet van de Pantokrator (de hoogste berg), werd Paleo Perithia een van de grootste dorpen op het eiland.

Als je van plan bent om naar Paleo Perithia te rijden, neem dan de weg naar Kassiopi en ga ná Kassiopi linksaf naar Loutses – Paleo Perithia. Draag comfortabele kleding en schoenen. Sommige steegjes zijn een beetje steil. En vergeet voor je camera niet!