Roda op Corfu

Roda

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Roda op Corfu

Door Ernestos Vitouladitis

Roda is een badplaats en ligt aan de noordkust van Corfu (Corfu | Griekenland). Het is gelegen aan een lang kiezel- en zandstrand. In de jaren zeventig werd hier een groot hotel gebouwd en door de komst hiervan veranderde het voormalig vissersplaatsje in een badplaats. Opvallend zijn de vele, grillig gevormde, zwembaden bij de hotels langs de hoofdweg. Aan het zandstrand en de dorpsstraat vind je veel winkels, restaurants en caf├ęs. Het strand is er erg veilig voor kleine kinderen, vandaar dat vooral gezinnen met jonge kinderen hier naar toe komen. De meeste bewoners hebben ook inkomsten uit de landbouw en het is vrij gebruikelijk olijfbomen in de tuin te hebben.

In het midden van het dorp stond in de 5de eeuw v.Chr. een Dorische tempel. Enkele van de opgegraven delen zijn te zien in het archeologisch museum in Corfu-stad. Op het terrein zelf is nauwelijks iets te zien.

Vanuit Roda kun je 3x per week een boottocht maken naar het eiland Erikoussa, dat op zo’n anderhalf uur varen van Roda ligt. Op dit rustige eiland wonen zo’n 150 vissers en boeren met hun gezinnen. Vanaf dit eilandje kun je vervolgens weer tochten maken naar Othoni en Mathraki. Dit zijn de drie noordelijkst gelegen eilanden (Diapontia eilanden) van de Ionische eilandengroep en ze behoren administratief gezien bij Corfu. Het vissershaventje aan het oostelijk einde van het strand doet nog wel steeds dienst en is erg pittoresk.