Paleokastritsa op Corfu - Corfu Gids

Paleokastritsa

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2021

Paleokastritsa is een gezellige badplaats op Corfu (Griekenland). Wil jij op vakantie naar Paleokastritsa of wil je Paleokastritsa bezoeken tijdens jouw verblijf op Corfu? Wij vertellen je alles over de de bezienswaardigheden, stranden en faciliteiten in Paleokastritsa.

Foto door Corfu Gids

Ontdek Paleokastritsa op Corfu


Paleokastritsa (of Palaiokastritsa) is een badplaats en ligt in midden-Corfu (Corfu | Griekenland) op 25 kilometer van Corfu-stad. Paleokastritsa betekent letterlijk “oud fort”, getuige van het bestaan ​​van zo’n fort op de rotsachtige berg, waar nu het klooster van de maagd staat. Het is een idyllische bestemming, maar wel erg toeristisch, iedereen die op Corfu is wil het gezien hebben. Vooral veel dagexcursies doen deze plaats aan voor een bezoek aan het klooster met de vele oude iconen, de zee grotten en de kleine zandstranden tussen de hoge rotsen van de zes baaien.

Paleokastritsa is waarschijnlijk een van de beste snorkelplaatsen van Corfu. Je vindt er veel verschillende baaien, rotsformaties en stranden. En de faciliteiten zijn heel goed. Het dorpje is duidelijk afhankelijk van de toeristen. Aan de hoofdweg zitten heel wat restaurantjes, brommerverhuurders en kleine supermarkten en een camping. Vanzelfsprekend vind je hier ook echte toeristenwinkeltjes.

De kleine, en goed beschermd gelegen haven, maakt het dorpje extra levendig. Behalve het hoofdstrand (ten oosten van de rots met het klooster) heeft het dorpje een grote oostelijke baai met daaraan de haven, een kleine westelijke baai en daar direct aan grenzend een kleine noordelijke baai. In de grote oostelijke baai kun je grote groepen vissen tegenkomen. Doordat het water hier snel diep wordt, ziet het er al snel “blauwig” uit. De stranden zijn omringd door olijfboomgaarden, die een dramatisch maar mooi landschap creëren.

Bij het noordelijkste strandje ligt 20 meter uit de kant een groot rotsblok op de bodem, op ongeveer 50 cm diepte. Dat is een handige “uitvalsbasis”, zeker met kleine kinderen. Zo kun je uitrusten zonder steeds helemaal terug naar het strand te hoeven! Doordat dit strand lastig te vinden is, is het er veel rustiger dan op het direct ernaast gelegen “westelijke” strandje. Paleokastritsa kun je niet missen, de hoofdweg vanaf Corfu-stad brengt je er “vanzelf”.

Ook in Paleokastritsa is het niet al te moeilijk, al zijn de trap naar het ooststrand en het paadje naar het noordstrand misschien wat verstopt. Om bij de oostbaai te komen kun je gebruik maken van de trap bij het eerste grote hotel dat je in Paleokastritsa tegenkomt, of vanaf de hoofdweg door één van de restaurantjes gaan. Een parkeerplaatsje vinden kan hier lastig zijn. Maar een brutaal mens heeft de halve wereld: bij het grote hotel kun je geluk hebben. Voor de andere stranden kan je het beste gebruik maken van het grote officiële parkeerterrein aan het einde van de hoofdweg, net voordat de weg als klein weggetje omhoog gaat naar het klooster. Vanaf dit parkeerterrein loop je zo naar het hoofdstrand en het westelijke strandje.

Aan de baaien vind je terrassen en (vis)restaurants. De specialiteit van het plaatsje is kreeft. Langs de baai loopt een weg, vol met souvenirtentjes, naar het klooster op de 200 m. hoge rots. Het klooster dateert uit de 18de en 19de eeuw. Al in 1255 werd op deze plaats een klooster van de Panayia Theotokos gebouwd. Op de binnenplaats staat een wensput en de voormalige bibliotheek is ingericht als souvenirwinkel. In het midden van die ruimte staat een 30m lange ruggengraat van een dinosaurus. Rechts van de binnenplaats staat de kerk met een grote collectie laatbyzantijnse iconen.

Autoverhuur tips


EasyTerra autoverhuur Corfu
EasyTerra
Trustpilot score 4,2 uit 5
Sunny Cars autoverhuur Corfu
Sunny Cars
Trustpilot score 4,5 uit 5
Auto Europa autoverhuur Corfu
Auto Europe
Trustpilot score 3,8 uit 5

Activiteiten & bezienswaardigheden


Excursies, tickets, & activiteiten

Je vakantie vooraf compleet maken met een excursie? Er zijn verschillende excursies, dagtrips, tickets en activiteiten op Corfu zoals o.a. een dagtocht naar Paxos, een wijntour en een boottocht met BBQ. Bekijk het uitgebreide aanbod en ontdek de leukste Corfu excursies op Tripadvisor.

Het weer


Corfu heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor warme, droge zomers en milde winters. In de zomermaanden valt er nauwelijks regen. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. In de middag zorgt een fijne zeebries voor wat verkoeling. De luchtvochtigheid is relatief hoog op Corfu. De noordwestelijke en westelijke winden zorgen vooral in de wintermaanden voor overvloedige regenval. Als gevolg hiervan is Corfu dicht bebost en is het landschap idyllisch groen.

PALEOKASTRITSA Weer

Openbaar vervoer


Vraag jij je af of je met de bus naar Paleokastritsa kunt reizen op Corfu? Wij hebben het voor je uitgezocht en vertellen je alles over het openbaar vervoer in Paleokastritsa.

De reistijd van Paleokastritsa naar Corfu stad is circa 34 minuten en de reisafstand is circa 24,3 km. De busdiensten worden uitgevoerd door KTEL Kerkyras en/of Corfu City Bus en vertrekken vanuit Corfu stad. De dienstregeling is frequent, hoewel dit in de weekenden en vakanties kan variëren, dus controleer dit goed.

De volgende bussen stoppen in of nabij Paleokastritsa: A9.

  • groene bus A9 naar Paleokastritsa
De dienstregeling kan worden beïnvloed door o.a. vertragingen en verstoringen. Voor actuele informatie en reisadvies kun je rechtstreeks contact opnemen met de busmaatschappij.


Groene busmaatschappij
Blauwe busmaatschappij

Vakantie naar Paleokastritsa op Corfu


Goedkope vakantie naar Paleokastritsa? Bekijk nu het aanbod en vergelijk de beste prijzen!

Groot aanbod accommodaties
Betaal nooit teveel
Veilig & snel online boeken

Veelgestelde vragen over Paleokastritsa


Gaat er een rechtstreekse bus van Paleokastritsa naar Corfu stad en vice versa?

Ja, er vertrekt een bus vanuit Paleokastritsa naar Corfu stad en vice versa: de groene bus A9. Bekijk de actuele dienstregeling van de blauwe bussen en groene bussen.

Hoe laat rijden de bussen en waar moet ik in- en uitstappen?

De bustijden van/naar Paleokastritsa vind je op de website van de busmaatschappij. Hier vind je naast de vertrek- en aankomsttijden ook een kaart waarop alle haltes van de buslijn staan. Handig, zo zie je exact waar je uit moet stappen. De bustijden worden ook aangegeven bij de haltes.

Weet je niet zeker waar je uit moet stappen? Vraag het aan de buschauffeur, hij/zij zal je graag helpen, of neem contact op met de groene busmaatschappij en/of de blauwe busmaatschappij

Hoe kom ik in Paleokastritsa?

Het zal je maar overkomen: je bent op vakantie op Corfu, in een voor jou onbekende omgeving en je raakt verdwaald. Wat dan? Met onze handige routebeschrijving, zie hieronder, verdwaal je niet en ben je zo in Paleokastritsa. Je kunt de kaart uiteraard ook gebruiken om naar andere plekken te navigeren.

Routebeschrijving


Klik op “route” en maak snel en eenvoudig een routebeschrijving van/naar Paleokastritsa.