Karousádes op Corfu | Griekenland

Karousades

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Karousádes op Corfu - Griekenland

Door Steve Ford

Karousádes is een bergdorp dat gelegen is in Noord-Corfu (Corfu | Griekenland). Het is één van de grootste dorpen in Noord-Corfu en ligt op 35 km afstand van Corfu-stad. Omdat de hoofdweg tussen Roda en Sidari erlangs loopt zonder het centrum in te gaan is dit dorp gemakkelijk te missen. Let daarom goed op de borden! In het dorp staat een 18e-eeuwse kerk, met een roze koepel en een moderne klokkentoren en enkele traditionele huizen. Je hebt een prachtig uitzicht over de heuvels en valleien. Parkeren kun je aan de oostzijde van het dorp doen, hier is een parkeerplaats.

Karousades werd gesticht in de 13e eeuw door vluchtelingen uit de nederzetting Karousa aan de Zwarte Zee (tegenwoordig de stad Gerze). Karousa was gesticht door het verder oostwaarts gelegen rijk Trebizond (een afsplitsing van het Byzantijnse rijk) in een poging om het ertussen gelegen Sinop in te sluiten. Toen dit mislukte vluchtten de bewoners van Karousa westwaarts en kwamen uiteindelijk terecht op Corfu.

Ooit was er een grootgrondbezitter in Karousades, die op een gegeven moment besloot om een groot deel van de grond te schenken aan de inwoners van Karousades die deze grond pachtte en bewerkte. Hierdoor bezit heden bijna iedereen in Karousades wel een stuk grond. De familie die deze grond heeft geschonken wordt uiteraard nog steeds vereerd in Karousades.

Het Theotokis herenhuis is te vinden in het dorp, ooit bewoond door de beroemde literatuur schrijver Dinos Theotokis, die een leidende rol gespeeld heeft in het sociale, economische en politieke leven van Corfu.